środa, 8 sierpnia 2012

Rolada ziemniaczana




  • 1 kg ziemniaków
  • Przyprawa Delikat Knorr
  • 2 łyżki mąki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 duża marchew 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  
  • 1 surowe jajko 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki masła






Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka na twardo również zetrzeć na tarce. Dodać do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki i żółtym serem. Wymieszać wszystko razem. Doprawić przyprawą Delikat i pieprzem. Ponownie wymieszać.

Obrać marchew i zetrzeć na tarce. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na maśle.

Z wcześniej przygotowanej masy ziemniaczanej uformować placek. Posypać z wierzchu bułką tartą i nałożyć marchewkę. Całość zwinąć w rulon i przełóżyć do wysmarowanej masłem formy. Tak przygotowaną roladę z góry posmarować surowym jajkiem, posypać startym żółtym serem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut w 180°C.

Roladę ziemniaczana można podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego :)


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz