niedziela, 28 października 2012

Naleśniki z jabłkami




  • 3 jajka
  • ¾ l mleka
  • 300 g mąki
  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku













Ciasto naleśnikowe:
Jest to mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe. Placki wychodzą zawsze takie same, elastyczne i cieniutkie. Jest łatwy do zapamiętania... ja nazwałam go sobie przepisem na "3" :) - ponieważ w każdym ze składników jest "3" na początku. Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż wszystko ładnie się połączy.


Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na małe cząstki. Przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody i dusić na małym ogniu, do momentu aż się rozgotują. Doprawić cukrem i odrobiną cynamonu.

Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone naleśniki cienko smarować jabłkami i składać je na ćwiartki. Smacznego :)



Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Kuchnia Gosi pisze...

Uwielbiam naleśniki, z jabłkami muszą być pyszne, ja znalazłam w lidlu marmoladę cytrynowo-limonkową, wcześniej takiej nie jadłam, do naleśników super:)

mapik27 pisze...

Oj... to koniecznie muszę spróbować :)

Prześlij komentarz