niedziela, 21 października 2012

Tradycyjne kotlety mielone




  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 5-7 dag czerstwej bułki
  • szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia









Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe.
Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w bardzo
 drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety z obu stron, do uzyskania jasno-brązowego koloru.


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz