niedziela, 18 listopada 2012

Kurczak z brukselką w sosie serowym




  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 20 dag brukselki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 10 szt. średnich pieczarek
  • łyżka masła do smażenia pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu
  • łyżka mąki
  • 10 dag drobno startego żółtego sera






Dzisiaj pomysł na danie główne dla miłośników brukselki... do których akurat ja należę  :) Potrawa wyśmienicie smakuje zarówno z ryżem jak i z ziemniakami.


Brukselkę zagotować w osolonej wodzie - do momentu aż będzie lekko miękka (nie gotować do całkowitej miękkości!). Wystudzić. Przekroić każdą na pół. Pieczarki pokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około 8-10 min.)

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 komentarze:

Anulla pisze...

sosiki serowe bardzo lubię:) zamieniłabym jedynie brukselkę na inne warzywko, bo jej nie lubię:)

Olga pisze...

Czegoś takiego szukałam! Lubię brukselkę ale od kilku dni zalega mi w lodówce i zupełnie nie miałam na nią pomysłu. Teraz już mam. Dziękuję:)

mapik27 pisze...

To bardzo się cieszę :-) Mam nadzieję, że będzie ci smakowało.

Asia S. pisze...

Hej, miło mi jest poinformować, że nominowałam Twojego bloga do akcji Liebster Blog! Życzę miłej zabawy, więcej informacji u mnie na blogu :)

Panna Katrine pisze...

Zrobiłam dziś z mężem i było genialne! Aż szkoda dodawać ryż do tego cuda ☺

Magda pisze...

Faktycznie. Niektóre dania można byłoby jeść bez żadnych dodatków :)

Prześlij komentarz