czwartek, 1 listopada 2012

Pierogi ruskie




  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 80 dag ziemniaków
  • 35 dag sera białego
  • 8 dag cebuli
  • sól
  • pieprz








Podane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.

Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Fiolunka pisze...

Moje ulubione :D

Prześlij komentarz