niedziela, 4 listopada 2012

Racuchy drożdżowe z jabłkami




  • ½ kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 lekko kwaśne jabłka












Racuchy z jabłkami - to  jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :)
Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka i pokroić je w cienkie plasterki. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko, pokrojone jabłka i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Anulla pisze...

Pyszne;) smak dzieciństwa:)

Dominika pisze...

jak dawno takich nie jadłam! są pyszne :)

Prześlij komentarz