niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekanka gospodarska




  • 80 dag ziemniaków
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 20 da żółtego starkowanego sera
  • 3/4 szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • tłuszcz do wysmaroawnia formy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku



     




Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.
Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.
Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:
- połowę ziemniaków
- połowę startego żółtego sera
- połowę podsmażonej cebuli
- połowę pokrojonej w platerki kiełbasy
- resztę podsmażonej cebuli
- resztę ziemniaków
- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy
- resztę startego żółtego sera.

Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Anulla pisze...

pychota!:) uwielbiam zapiekanki jesienną porą:)

Olka pisze...

O tak, zapiekanki mają tę fajną zaletę, że kilka prostych składników to obiad pychota :)

mapik27 pisze...

Zdecydowanie tak :)

Prześlij komentarz