Pierogi z kapustą i grzybami

by - grudnia 29, 2012

Pierogi wigilijne - czyli tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok. Jednym Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem przypraw korzennych, innym z kompotem z suszonych owoców, a jeszcze innym właśnie ze smakiem pierogów z kapustą i grzybami.
Doskonale smakują zaraz po ugotowaniu, ale chyba najlepiej - odsmażone na patelni z odrobiną masełka. Z podanych składników uzyskamy około 50 sztuk pierogów.

Składniki na ciasto:


  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:


  • 2 garście suszonych grzybów,
  • 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka oleju,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • pieprz.

Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka. 
W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, doprawiając czosnkiem, majerankiem i pieprzem. 
Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo zmielić w maszynce do mięsa. 

Teraz przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.

Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze