sobota, 29 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami




  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Farsz:
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • pieprz





Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka.

W między czasie przesmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulę podkładając łyżkę masła. Następnie dodać do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmażyć, doprawiając czosnkiem, majerankiem i pieprzem.
Wystudzić a następnie albo farsz drobno posiekać nożem, tak aby nie zawierał dużych kawałków - albo zmielić w maszynce do mięsa.

Teraz przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.

Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Smakują wyśmienicie zaraz po ugotowaniu jak i odsmażane później na niewielkij ilości tłuszczu.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz