czwartek, 27 grudnia 2012

Śledzie pod pierzynką




  • 5-6 filetów śledziowych a'la matjas w oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3-4 ugotowane buraki
  • majonez
  • 3 jajka na twardo
  • biały pieprz











Filety śledziowe pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach.
Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei:
- śledzie
- cienką warstwę majonezu
- pieprz
- cebula
- ogórki
- ziemniaki
- cienką warstwę majonezu
- pieprz
- buraki
- cienką warstwę majonezu
- pieprz
- jajka

Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły.

Print Friendly and PDF

Przepis bierze
udział w akcji:
Śledziowe szaleństwa Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

ciekawe.
nie spotkałam jeszcze takich. pozdrawiam!

Prześlij komentarz