niedziela, 2 grudnia 2012

Zupa pieczarkowa




  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • odrobinę natki pietruszki do posypania
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 opakowania makaronu "świderki"







Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić...
Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza.
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki.
Tak przygotowane warzywa z połową ilości pieczarek przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Resztę pieczarek podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do garnka i ponownie zagotować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać go do zupy bezpośrednio przed podaniem (najlepiej na talerzu). Na koniec posypać zupę posiekaną natką pietruszki.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Szana pisze...

idealna na te mrozy! będę robić we wtorek :)
pozdrawiam ciepło,
szana :)

mapik27 pisze...

Czyli efekt już jest. Bardzo się cieszę :)

Prześlij komentarz