sobota, 26 stycznia 2013

Tradycyjny gulasz wieprzowy




  • 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 kostka mięsna
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 płaskie łyżki mąki





Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący i aromatyczny a mięso mięciutkie. Polecam go wszystkim wielbicielom gulaszu :)

Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.
Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Rysia pisze...

Wygląda super:) na pewno spróbuję!

Prześlij komentarz