niedziela, 10 lutego 2013

Deser bananowo-gruszkowy




  • 200 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 200 ml śmietanki kremówki (płynnej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-5 gruszek (mogą być z puszki)
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka imbiru
  • bita śmietana do dekoracji








Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić  :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.

Gruszki i banany pokroić w dosyć grubą kostkę. Wrzucić do rondla z masłem, i smażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

     Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Źródło: pin-upcake

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

SmaKokosa pisze...

Koniecznie do zrobienia :)

mapik27 pisze...

Serdecznie polecam. Pychota :)

beetle pisze...

Piękny!...

Prześlij komentarz