sobota, 2 lutego 2013

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym




  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka   
  • 3 łyżki mąki pszennej    
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 100 g masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia placków
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz






Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. Smacznego.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Inka pisze...

fajny pomysł! takie 2 w 1 :)

Prześlij komentarz