niedziela, 24 lutego 2013

Zapiekanka Gyros




  • 3 szt. piersi z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • ok. 30 ml oleju
  • 200 g startego żółtego sera       
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół słoiczka majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
 






Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami.

 
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę.
Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu i 4 łyżek ketchupu, wymieszanych razem.
 
Inspiracja: przepisy.pl


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz