sobota, 2 marca 2013

Tortilla meksykańska z kurczakiem




  • 3 piersi z kurczaka
  • gotowe placki tortilli
  • sałata lodowa
  • pomidorki cherry
  • puszka kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule

Składniki na marynatę:
  • łyżka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju

Składniki na sos czosnkowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki oregano

Składniki na sos ketchupowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu





Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.
Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.
Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.
Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.
Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Lovelykate pisze...

Bardzo lubię takie meksykańskie smaki:)

Obsesja Smaków pisze...

tortilla często gości na moim stole, Twoja wygląda równie apetycznie :)

mapik27 pisze...

To bardzo fajne i proste danie... które można wypełnić czymkolwiek. Wszystko wedle gustu... Pozdrawiam i obiecuje, że odwiedzę Twojego bloga :)

Prześlij komentarz