niedziela, 24 marca 2013

Zupa buraczkowa




  • 2,5 l bulionu
  • 5 buraków
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier





     




Zupa buraczkowa - to jeden z najmilszych smaków z dzieciństwa. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie taka smakowała mi najbardziej.

Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli.
Bulion podgrzać. Dodać buraki.  W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Żeby śmietana nie zwarzyła się nam zaraz po dodaniu, najlepiej przed wlaniem do garnka wymieszać ją z łyżką gorącej zupy, a dopiero później ją dodać.
Podawać nakładając najpierw na talerz ziemniaki a następnie zalewać ją gorącą zupą buraczkową. Smacznego :)
 

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

annsitchyfeet pisze...

Wygląda smacznie :) Dziś na obiad w sam raz! :) Pozdrawiam

Lukasz Mierzwinski pisze...

dzięki za przepis, będziemy próbować

Espresso pisze...

Mniam,na taką właśnie mam ochotę :)

Prześlij komentarz