środa, 10 kwietnia 2013

Panna cotta z sosem z owoców leśnych




  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 80-100 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek

Sos z owoców leśnych:
  • 250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 70 g cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu




Panna cotta po włosku oznacza gotowana śmietanka. Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych.

Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać, żeby nie zagotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekroić i tępą stroną noża zdjąć nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodać do podgrzanego mleka i śmietanki  (również nie zagotować).
Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wodzie. Gdy żelatyna się rozpuści, dodać ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny należy wyjąć z mleka laskę wanilii. Mieszać bardzo dokładnie.
Następnie całość przestudzić i przelać (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser.
Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny.
W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę cynamonu i jeszcze przez chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
"Babeczki" panna cotta wyjąć z lodówki i przełożyć każdą osobno na talerzyk. Aby sobie to ułatwić, można foremki z zastygniętym deserem zanurzyć na krótką chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) a dopiero później wyjąć na talerzyk. Podawać z sosem.

Źródło: KuchniaLidla

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

Izaa pisze...

uwielbiam ten deser

GosieK pisze...

wygląda znakomicie :) muszę w końcu wypróbować ten deser

mapik27 pisze...

Koniecznie! Jest wyśmienity :-)

gin pisze...

Wygląda pięknie :)

Prześlij komentarz