środa, 24 kwietnia 2013

Serniczki truskawkowe w pucharkach




  • 80 g ciastek digestive 
  • 350 g kremowego serka białego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka truskawek do dekoracji

Sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny





Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek świeżych, ponieważ bez tego nasze serniczki w pucharkach nie byłby w pełni wykończone.

Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.
W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i  truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.

Źródło: przystole.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz