sobota, 2 lutego 2013

Zasmażana biała kapusta




  • 1 główka białej kapusty
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 średnie cebule
  • kawałeczek słoniny
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki mąki










Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. 
Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem.
Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty. Z mąki i niewielkiej ilości zimnej wody przygotować "zaprawkę" i dodać również do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka”. Smacznego :)
Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

dariozka91 pisze...

mmm uwielbiam taką domową kapustkę :D

Prześlij komentarz