Zasmażana biała kapusta

by - lutego 02, 2013

Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. 

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • 2 średnie cebule,
  • kawałeczek słoniny,
  • ocet spirytusowy,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • cukier,
  • 2 łyżki mąki.

Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem. 
Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty. Z mąki i niewielkiej ilości zimnej wody przygotować "zaprawkę" i dodać również do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka”. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze