sobota, 4 maja 2013

Bolońskie niespodzianki




  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki margaryny
  • 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)
  • 100 ml śmietany
  • 30 ml oliwy






Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i doprawić do smaku.
Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.
Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.
Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.

Źrodło: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz