piątek, 3 maja 2013

Jabłka pod owsianą pierzynką




  • 100 g mąki pszennej
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100g płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • szczypta soli













Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład.

Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym.

Źródło: lummirancecooking

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz