Jabłka pod owsianą pierzynką

by - maja 03, 2013

Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nudne i niesmaczne. W przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład. Zawierają w sobie sporą ilość płatków owsianych, dzięki którym uzupełnimy sobie braki potasu, wapnia, cynku, żelaza oraz magnezu. Polecam szczególnie na śniadanie.

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej,
  • 220 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 100g płatków owsianych,
  • 2 jabłka,
  • szczypta soli.

Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym.

Źródło: lummirancecooking



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze