poniedziałek, 13 maja 2013

Kartacze z mięsem




  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki lub karczku),
  • 2 kg ziemniaków,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 żółtka,
  • 2 duże cebule,
  • skwarki do okraszenia,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.









Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.

Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. 1 kg ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10-15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczanej. Wymieszać. Drugi kilogram ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.

Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.
Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły.

Gotować około 20 minut po wypłynięciu, w osolonej wodzie. Przed podaniem polać skwarkami usmażonymi z cebulką.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Karolina z e-turysta.net pisze...

Świetny przepis, kartacze wyglądają bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Prześlij komentarz