wtorek, 7 maja 2013

Mus czekoladowy z malinami




  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
  • 30 g cukru pudru
  • 6 g żelatyny
  • 40 g wody 
  • kakao do posypania
     
Mus czekoladowy:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej







Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach.
Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut.
Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami.

Źródło: KuchniaLidla

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

myladylaura pisze...

Wspanialy,pozdrawiam.

Ervisha pisze...

Wyborny :)

ola in the kitchen pisze...

Lubie takie połączenia :D

Prześlij komentarz