niedziela, 23 czerwca 2013

Indyk w migdałach




  • 400 g piersi z indyka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 białka (roztrzepane)
  • 100 g płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia











Już od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad.

Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące, białku i migdałach.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć indyka i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Nashelly pisze...

Świetny pomysł na obiad. Uwielbiam taką migdałową panierkę. Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Prześlij komentarz