Indyk w migdałach

by - czerwca 23, 2013

Już od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Delikatne mięso z piersi indyka otoczone w panierce z płatków migdałowych, idealnie nadaje się na obiad np. z dodatkiem ziemniaków.

Składniki
  • 400 g piersi z indyka,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 białka (roztrzepane),
  • 100 g płatków migdałowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące, białku i migdałach.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć indyka i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Świetny pomysł na obiad. Uwielbiam taką migdałową panierkę. Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń