niedziela, 9 czerwca 2013

Kurczak curry z jogurtem




  • 4 podudzia z kurczaka
  • przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)
  • 150 g marchewki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 5 g cynamonu mielonego
  • 5 g ziaren kolendry
  • 200 ml śmietany 12%
  • 15 g curry mielonego
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • olej do smażenia





Kurczak curry z jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem.

Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm.
W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.
Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.
Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.
Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut.
Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz