wtorek, 9 lipca 2013

Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką




  • 8 kiełbasek np. zwyczajnych
  • 2 cebule 
  • 750 g ziemniaków
    150 g śmietany 36% 
  • 100 g startego, żółtego sera np. cheddar
  • 5 łyżek musztardy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oliwy









Kiedy przypadkiem (tak jak ja :) ) mamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem.

Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą. 
Cebulę pokroić w półplastry i przesmażyć na patelni po kiełbaskach. Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietana i częścią margaryny.
W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbaski a następnie nałożyć na nie cebulę. Całość pokryć ziemniaczanym puree. Wierzch posypać startym serem oraz pozostałą częścią margaryny, pokrojonej w kawałki. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 175-180°C przez 25-30 minut.

Inspiracja: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz