niedziela, 14 lipca 2013

Knedle serowe z truskawkami




  • 1 kg białego, zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 8 łyżek stopionego masła
  • 1 kg truskawek
  • cukier do smaku
  • 250 ml śmietany 18%
  • cynamon
  • sól










Nazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.

Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk.
Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę .
Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie u góry. Utoczyć w rękach równą kulkę i ułożyć ją na desce posypanej mąką. Postępować dalej tak samo, aż do wykończenia składników.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Knedle wrzucać na wrzątek. Gotować 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz