czwartek, 11 lipca 2013

Kotlety drobiowe w sezamie




  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej do smażenia










I kolejna wersja moich ulubionych kotletów z piersi kurczaka. Dziś opcja z sezamem :)

Filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka i doprawić je solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą i sezam a do trzeciego mąkę. Filety panierować kolejno w mące, jajkach i tartej bułce wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Usmażone filety ułożyć na półmisku i skropić delikatnie olejem sezamowym. Najlepiej podawać z ziemniakami z wody lub z frytkami.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Unknown pisze...

witam, jadłam podobne kotlety ale niestety sezam był gorzki czy pani wcześniej przygotowuje jakoś sezam ?

Magda pisze...

Nie. Mieszam tylko z bułką i obtaczam kotlety. I zero goryczy...

Prześlij komentarz