Kotlety drobiowe w sezamie

by - lipca 11, 2013

I kolejna wersja moich ulubionych kotletów z piersi kurczaka. Dziś opcja z sezamem :) Kotlety są lekko chrupiące na zewnątrz, a soczyste i mięciutkie wewnątrz. Filety po usmażeniu można dodatkowo skropić delikatnie olejem sezamowym. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub z frytkami.

Składniki:
  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g ziaren sezamu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • olej do smażenia.

Filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka i doprawić je solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą i sezam a do trzeciego mąkę. Filety panierować kolejno w mące, jajkach i tartej bułce wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. witam, jadłam podobne kotlety ale niestety sezam był gorzki czy pani wcześniej przygotowuje jakoś sezam ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie. Mieszam tylko z bułką i obtaczam kotlety. I zero goryczy...

    OdpowiedzUsuń