Ryż zapiekany z jabłkami

by - lipca 07, 2013

Ryż z jabłkami, to jeden ze smaków dzieciństwa, którego nigdy się nie zapomni. Aromat jabłek z cynamonem rozchodzi się wtedy po całym mieszkaniu... a wtedy nawet najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa, ulegną temu daniu :) Ryż z jabłkami może stanowić zarówno danie główne jak i deser.

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 4 woreczki ryżu, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki, 
  • 1,3 kostki masła. 

Ryż gotować w wodzie o 5 minut krócej niż jest zalecane na opakowaniu. Masło pokroić w plasterki o grubości około 3 mm.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i przełożyć całość do rondla z grubym dnem. Podsmażyć na średnim ogniu, dodając kilka łyżek wody przez około 20 - 25 minut.
Teraz ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kolejno: ryż, plasterki masła, jabłka, ryż, plasterki masła, jabłka... i tak aż do wyczerpania składników. Mi wystarczyło na cztery warstwy ryżu i trzy warstwy jabłek. Na koniec wszystko zalać śmietanką. Dodatkowo można jeszcze całość posypać z wierzchu odrobiną cukru i cynamonu, stworzy się wtedy taka fajna słodka otoczka na górze.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze