czwartek, 4 lipca 2013

Tradycyjne kotlety de volaille




  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g tartej bułki
  • sól
  • olej do smażenia















Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.

Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować.
Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło. Podawać z ziemniakami purée lub frytkami.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Kasia pisze...

Zjadłabym je właśnie teraz. :)

Prześlij komentarz