sobota, 24 sierpnia 2013

Arbuz z malinowym mascarpone




  • 1 kg arbuza
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • opcjonalnie posypka czekoladowa












Lato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.

Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować, żeby dobrze go rozprowadzić w jednolitą, gładką masę. Śmietankę dodać do sera, wlać sok i delikatnie wymieszać całość, aż do połączenia składników. Następnie nałożyć krem do szklaneczek, pokrywając arbuza. Udekorować posypką. Schłodzić w lodówce, przez minimum 1 godzinę.

Inspiracja: smakuje.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Dominika pisze...

Moja mama uwielbia arbuzy, więc byłaby zachwycona takim deserem! Muszę jej coś takiego przygotować :)

mapik27 pisze...

Szczerze zachęcam :-)

Klaudia - chochlikikuchenne pisze...

Swietny ten krem :)
Z checia zrobie taki deserek :D

Prześlij komentarz