sobota, 24 sierpnia 2013

Surówka z kapusty lodowej i groszku




  • 1  kapusta lodowa
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu








Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne.

Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki.
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać.
Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz