Tarta z zielonym groszkiem

by - sierpnia 26, 2013

Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym.

Ciasto:
  • 250 g mąki, 
  • 125 g masła, 
  • ¼ szklanki zimnej wody, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • szczypta soli. 
Nadzienie:
  • 450 g groszku świeżego lub mrożonego, 
  • 100 g boczku, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 3 jajka, 
  • ¼ szklanki śmietany, 
  • ¼ szklanki mleka, 
  • 100 g startego sera żółtego, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa. 

Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto. 
Teraz czas na nadzienie. Boczek oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty. 
Teraz należy przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. 
Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze