poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tarta z zielonym groszkiem



Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 450 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 100 g boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki śmietany
  • ¼ szklanki mleka
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa





Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym.

Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto.
Teraz czas na nadzienie. Boczek oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty.
Teraz należy przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia.
Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
 
Źródło: alba.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz