
- 3-4 papryki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 3 łyżki ketchupu
- cebula
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- 0,5 l bulionu
- 20 dag żółtego, starkowanego sera

Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.
Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :)
Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :)


0 komentarze:
Prześlij komentarz