sobota, 25 stycznia 2014

Karmelizowane polędwiczki wieprzowe




  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 1 duża cebula
  • sól 
  • pieprz
    Składniki na marynatę:
    • 3 łyżki ostrej musztardy
    • 1 łyżka jasnego miodu
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    • Sos sojowy (do smaku)






    Nie wiem jak wam... ale mi, na same słowo polędwiczka cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się w ustach daniem. I dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu. Polędwiczki wieprzowe wyśmienicie smakują z tłuczonymii ziemniakami i zasmażanymi na maśle buraczkami.
    Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
    Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.
    Na drugi dzień, na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć polędwiczki na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Następnie dodać pociętą w półkrążki cebule. Zmniejszyć temperaturę kuchenki. Całość podlać niewielką ilością ciepłej wody i smażyć pod przykryciem aż będą miękkie (około 1 godziny). W razie konieczności podlanie wodą można jeszcze powtórzyć.

    Źródło: przepysznie.pl

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz