niedziela, 12 stycznia 2014

Sznycle wieprzowe z cebulką




  • 6 sznycli wieprzowych 
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła










Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy.

Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości 5-7 mm. Każdy z nich posypać solą i posmarować cienko musztardą z jednej strony. Poukładać jeden na drugim i odstawić na około pół godziny.
Przygotować duży talerz. Wsypać na niego mąkę wymieszaną ze słodką papryką. Sznycle obtoczyć dokładnie w mące z obydwu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
Cebule obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i usmażyć na złoty kolor. Na koniec wyłożyć podsmażoną cebulę na sznycle. Podawać zaraz po usmażeniu.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Unknown pisze...

bez jajka?

Magda pisze...

ano... bez :)

Publikowanie komentarza