niedziela, 2 lutego 2014

Kalmary w sosie po grecku




  • ½ kg tuszek z kalmara,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • słodka papryka,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego.







Kalmary. Delikatne i mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Jest wiele przepisów z wykorzystaniem tych owoców morza. Dzisiaj przedstawię przepis, który mój tata (rybak dalekomorski) przywiózł wiele lat temu z jednego z licznych rejsów.
Tuszki wrzucić na gorącą, osoloną wodę i gotować maksymalnie 5 minut. Czas gotowania jest bardzo istotny... jeżeli przedłuży się ten czas kalmary zrobią się bardzo gumowate. Ugotowane tuszki pokroić w plasterki o grubości około 7 mm.
Następnie obrać wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę utrzeć na tarce z grubymi oczkami - a cebulę pokroić w półkrążki. Przygotować rondel z wysokim brzegiem. Rozgrzać i wlać do niego olej. Przełożyć do rondla wszystkie warzywa, przemieszać i zalać niewielką ilością wody. Po 5 minutach dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę i cukier. Gotować razem pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.
Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej ugotowane kalmary i ponownie dokładnie wymieszać.
Przed podaniem najlepiej danie zdjąć z ognia, przykryć przykrywką i odstawić jeszcze na około ½ godziny, żeby wszystko sobą wzajemnie przesiąkło. Smacznego :)


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz