poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami




  • 70 dag parzonej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 3 łyżki białego wina
  • suszony majeranek









Biała kiełbasa chyba w każdym domu jest obowiązkowym składnikiem Wielkanocnego menu. U mnie jest podobnie. Wyszukuję jedynie coraz to nowych, ciekawych propozycji podania, tak aby trochę zaskoczyć najbliższych.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Kiełbasy ponacinać z każdej strony i obsmażyć je na złotobrązowy kolor. Następnie dołożyć pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż cebula zmięknie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Gdy cebula na patelni jest już miękka, dołożyć do niej pomidory i wlać wino. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos chili, posypać majerankiem i chwilę jeszcze smażyć. Najlepsza podawana od razu po usmażeniu. Smacznego.

Źródło: kulinarnapasja

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz