poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety




  • 10 wydmuszek z jajek
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)

Do dekoracji:
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • ugotowana marchewka
  • natka pietruszki








Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.

UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. 
Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.

Źródło: KuchniaBroni

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz