piątek, 18 kwietnia 2014

Sos do potraw chińskich




  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku)
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków
  • ok. 200 ml wody
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej






Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki, a nie na gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem.

Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje.

Źródło: wielkiezarcie

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Emanuela Nanowska pisze...

Uwielbiam chińszczyznę :D bardzo fajny przepis !

Eirenee [ lightlife.blog.pl]

mapik27 pisze...

Zachęcam do wypróbowania. Naprawdę warto :)

Prześlij komentarz