niedziela, 20 kwietnia 2014

Szynkowe ruloniki w galarecie




  • 10 plastrów prostokątnej szynki konserwowej 
  • serek chrzanowy Ostrowia lub Almette
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • 1 l wywaru warzywnego lub bulionu
  • 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

Składniki do klarowania wywaru:
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 białka jaja

Do dekoracji:
  • białko ugotowanego jaja
  • kawałki gotowanej marchewki
  • natka pietruszki




Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.

Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny.
Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić. 
Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę bulionu z żelatyną i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Każdy z plastrów szynki posmarować osobno serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik. Jeżeli wolimy nieco ostrzejsze smaki, można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu.
Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem do dołu, robiąc między nimi niewielkie odstępy (około 1 cm).
Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety. Ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia. 
Kiedy już dekoracja dobrze zastygnie, całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przed podaniem, roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. 

Źródło: KuchniaBroni

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

StudentsKitchen pisze...

Fajne te ruloniki a radę, jak sklarować wywar na galaretkę zachowuję! :)

mapik27 pisze...

Zachęcam - bo naprawdę działa :)

Prześlij komentarz