piątek, 18 kwietnia 2014

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków




  • 500 g mięsa mielonego
  • 10 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50-70 g starkowanego żółtego sera
  • sól
  • pieprz






Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych.
Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :)

Inspiracja: przepisy-biedronka

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz