niedziela, 4 maja 2014

Burrito z mięsem mielonym




  • 150 g mięsa mielonego
    z kurczaka
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 szklanki kukurydzy
    z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 tortille pszenne
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • pieprz cayenne do smaku 
  • 50 ml oleju
  • 300 ml wody




Burrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.

Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.
Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.
Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru.
Podawać przekrojone pod kątem na pół.

Inspiracja: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz