piątek, 23 maja 2014

Faszerowany filet po chłopsku




  • 1 podwójny filet
    z kurczaka
  • 2 niewielkie kiełbasy wieprzowe (mogą być podwędzane)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • około 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 50 g serka topionego (śmietankowego)
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia





Dziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe.

Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko".
Kiełbasę z cebulą przełożyć do miseczki. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Delikatnie przemieszać i odstawić.
Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Mi z jednej podwójnej piersi kurczaka wyszły 4 średnie kotlety. W każdym filecie, za pomocą noża do trybowania, zrobić sporą kieszeń, ale tak, żeby nie przeciąć ich po bokach.
Kawałki mięsa dosyć obficie obsypać przyprawą do kurczaka i nafaszerować je  przygotowaną wcześniej kiełbasianą mieszanką.
Przygotować dwa głębokie talerze. Do jednego z nich wbić jajko (które należy roztrzepać widelcem), a do drugiego wsypać bułkę tartą. Każdy nafaszerowany kawałek fileta z kurczaka obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Filety smażyć z obu stron na jasno-złoty kolor.

Inspiracja: smaker.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz