wtorek, 20 maja 2014

Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą




  • 1 podwójna pierś
    z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 puszka ananasów
  • 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 
  • 1 słoik majonezu
    (400 ml)





Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu  - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki.

Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić.
Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:
1. ogórki
2. kukurydza
3. seler
4. pierwsza połowa majonezu
5. czerwona fasola
6. jajka
7. pierś z kurczaka
8. ananas
9. druga połowa majonezu.

Źródło: alba.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

Bitter Honey pisze...

Jak tu ładnie :)

mapik27 pisze...

Zapraszam częściej :)

Karolina Snowarska .blog. pisze...

Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

Magda pisze...

Zajrzę napewno :)

Prześlij komentarz