niedziela, 8 czerwca 2014

Sałatka warstwowa z tuńczykiem




  • 2 puszki tuńczyka
    w oleju
  • 1 woreczek ryżu, najlepiej parabolicznego (10 dag)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 majonez (420 g)









Kiedy trafię na jakiś przepis z warstwową sałatką - to koniecznie muszę go wypróbować. Jest to moja ulubiona forma sałatek. I okazuje się, że również tym razem się nie zawiodłam. Sałatka jest wyśmienita. Nie wymaga sporego nakładu pracy, a na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Jedynym składnikiem z którego zrezygnowałam, w porównaniu do oryginału jest pieprz.

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jajka dobrze ostudzić, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy.
Następnie w szklanej misce układać kolejno poszczególne warstwy sałatki:
  • ryż
  • pieprz
  • połowa majonezu
  • jajka
  • tuńczyk
  • żółty ser
  • kukurydza
  • druga połowa majonezu
  • posiekany szczypiorek
Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Można ją też przygotować dzień wcześniej.

Źródło: zyciezapetytem.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Kulinarne Inspiracje pisze...

w wersji z kurczakiem jest to jedna z moich ulubionych sałatek :)

Camelia Vasilescu pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Prześlij komentarz