Czerwone curry z kurczakiem

by - września 29, 2014

Tym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).

Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 150 ml jogurtu typu greckiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego,
  • łyżka masła,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g czerwonej pasty curry,
  • puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli,
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka,
  • świeża kolendra lub pietruszka do posypania.

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.
Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).
Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.
Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.

Źródło: poezja-smaku.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze