wtorek, 2 września 2014

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym




  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos czosnkowy:
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina cukru 





Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym podaje się mięso - zawiera czosnek, który doskonale wzmacnia smak tej potrawy. Zaskoczył mnie w nim również sposób panierowania filetów. Zazwyczaj płaty mięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania.


Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
Do ciasta przełożyć filety i odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
teraz czas na przygotowanie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypać koperek i wymieszać.
Tuż przed podaniem mięso polać sosem czosnkowym.

Źódło: kobieceinspiracje.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Kuchnia domowa Ani pisze...

O! Nie wiedziałam, że zdjęcie z mojego bloga jest na Kobiecych Inspiracjach :)
Cieszę się, że mięsko smakowało.
Zapraszam ze zdjęciem do mojej galerii :)
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html

Pozdrawiam!!!

domell pisze...

Robiłam dziś i na prawdę polecam, świetny smak.! :)

Prześlij komentarz