czwartek, 25 września 2014

Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej




  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki musztardy
  • czubata łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz











Kolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą.

Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć z patelni. Idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz